A Ventor Tűzvédelmi Kft. a KIDDE termékek magyarországi forgalmazója, mind a tervezés, az engedélyeztetés, a kivitelezés, a karbantartás és az üzemeltetés tekintetében, új és meglévő, vagy átalakítandó rendszerek esetében is.

Ajánlatkérés

Légtömörség mérés

LÉGTÖMÖRSÉG MÉRÉS (fan door test)

A légtömörség mérés gázalapú beépített oltóberendezések szakszerű telepítéséhez, ellenőrzéséhez, és karbantartásához szükséges művelet.

A légtömörség mérés (fan door test, integritás mérés, vagy door fan test) tűzvédelmi vonatkozású célja az, hogy a gázzal oltó berendezéssel védett terek esetében igazolni lehessen, hogy a helyiség, épület falazatán, nyílászáróin lévő esetleges áttöréseken, egyéb réseken át „elszökő” gázmennyiség nem veszélyezteti az oltási koncentrációt, azaz a tartási időt.

A légtömörség mérés egy alternatív vizsgálati módszer, mellyel az éles lefúvás és koncentrációmérés elkerülésére ad olcsó, megismételhető és biztos mérési módot.

A légtömörség mérésének módjával több szabvány is foglalkozik.

A hazánkban alkalmazott és elfogadott szabvány az MSZ EN 15004-1 Beépített tűzoltó berendezések. Gázzal oltó berendezések. 1. rész: Tervezés, létesítés és karbantartás, mely a Magyar Szabványügyi Testület által kiadott honosított Európai Uniós szabvány.
Ezen szabvány nyilatkozik a gázzal oltó berendezések esetén végrehajtandó feladatokról:

 • Új építés esetén
 • Éves ellenőrzés keretében
 • Karbantartáskor

Ezen szabvány 1. általános része foglalkozik az újonnan létesített rendszerekkel. A szabvány 8.2.4. pontja a – zárt terek integritásának áttekintése – az alábbiakat fogalmazza meg:

„Minden teljes-elárasztásos rendszer esetében a zárt tér teljes ellenőrzésével fel kell tárni és hatásosan meg kell szüntetni minden olyan jelentős légszivárgást, amely azt eredményezheti, hogy a zárt tér a nem megfelelő tömörség következtében ne legyen képes fenntartani az oltóanyag előírt koncentrációszintjét az előírt tartási időtartam alatt (lásd a 7.4.1. pontot). Ettől eltérő hatósági előírás hiánya esetén az „E” mellékletben előírt vizsgálatot kell alkalmazni.”

Ugyanezen szabvány 1. általános része foglalkozik a meglévő rendszerek ellenőrzésével is. A szabvány 9.2.4.1. pontja – ellenőrzés – az alábbiakat fogalmazza meg:

„Minimum évente meg kell vizsgálni, hogy nem fordult-e elő a védett terület határán való áthatolás, vagy egyéb olyan változás, amely károsan befolyásolhatja a tömörséget és az oltóanyag teljesítőképességét. Amennyiben ez szemrevételezéssel nem állapítható meg, akkor azt bizonyossággal kell megállapítani a zárt tér légtömörség-vizsgálatának ismételt végrehajtásával, az „E” mellékletnek megfelelően.”

A szabvány „F” melléklete – karbantartási ütemterv -. Ezen melléklet az alábbiakat fogalmazza meg:

„12 havonta: Végezze el a tárt tér légtömörség-vizsgálatát az „E” mellékletben szereplő módszer segítségével. Amennyiben a szivárgás mért összterülete időközben megnövekedett a telepítéskor mérthez képest, károsan befolyásolva a rendszer teljesítőképességét, akkor végezze el a szivárgás csökkentéséhez szükséges munkákat.”

További szabványok, melyek alapján a légtömörség mérés elvégezhető:

 • NFPA 2001, mely amerikai Nemzeti Tűzvédelmi Szövetség (National Fire Protection Association) által kiadott és az FM (factory mutual) által elfogadott szabvány
 • ISO 14520-1, mely a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organization for Standardization) által kiadott szabvány

A légtömörség méréskor azt vizsgáljuk, hogy a helyiség a beépített gázzal oltó berendezés által kibocsátott oltógázzal történő elárasztása során, a tervezési oltási koncentráció kialakulását követően, meddig képes az oltási koncentrációt a minimális védett magasságig megtartani. Az MSZ EN 15004 szabványsorozat előírásai szerint az előírt tartási idő 10 perc.

A mérés előkészítése:

A mérés kezdete előtt az összes fellelhető nyílást le kell zárni. Ezután a nyitott ajtó keretébe egy speciális kialakítású ajtónyílásba helyezhető ventilátort kell beépíteni egy állítható méretű keret segítségévével, mely a mérés során az ajtó helyett biztosítja a légzárást.

A mérés menete:

 • az oltógáz paramétereinek kiválasztása, kalibrálás
 • statikus nyomásmérés
 • nyomásmérés szívott térben
 • nyomásmérés nyomott térben
 • az hitelesített mérőműszer (INFILTEC DM4) által adott adatok kiértékelése
 • diagram készítés
 • protokoll készítés

Amennyiben a tartási idő nem éri el a szabványban meghatározott 10 percet, fel kell deríteni a gáz „elszökésének” okát és a fellelt esetleges nyílásokat tömíteni kell, mindaddig, amíg az előírt tartási időt biztonsággal elérni nem lehet.

Több információt szeretne?

Adja meg elérhetőségét, szakértőnk visszahívja Önt!

Név

Telefonszám

© 2013-2014